Kabex F15 zaprawa murarska ogólnego przeznaczenia, do stosowania wewnątrz i na zewnątrz - klasa M10
Sucha zaprawa murarska przeznaczona do murowania ścian zewnętrznych i wewnętrznych, nośnych, działowych, osłonowych, wykonywanych z pustaków i cegieł ceramicznych, cegieł silikatowych, bloczków z betonu zwykłego i komórkowego, itp. Nadaje się do murowania kondygnacji nadziemnych oraz ścian piwnic i fundamentów. Grubość spoiny wykonanej z zaprawy murarskiej powinna wynosić od 10 do 15 mm.
Opakowanie
25 kg
Średnie zużycie
150 kg/m2, dla grubości ściany z cegły pełnej 25 cm i grubości spoiny ok. 10 mm
Sztuk na palecie
54 szt.
doskonała przyczepność
wodoodporna
mrozoodporna
łatwo urabialna
oszczędna
do stosowania wewnątrz i na zewnątrz
wysoka wytrzymałość
Zaprawę Kabex F15 przygotowuje się przez wsypanie całej zawartości worka do naczynia z odmierzoną ilością wody i wymieszanie aż do uzyskania jednorodnej masy, bez grudek. Czynność tę najlepiej wykonać w betoniarce lub za pomocą wiertarki z mieszadłem w przypadku mniejszych prac. Zaprawa nadaje się do użycia po upływie 5 minut i po ponownym wymieszaniu. Przygotowana zaprawę należy wykorzystać w ciągu 3 godzin.
Kabex F15 należy nanosić na elementy murowane kielnią i lekko je dociskać przestrzegając tradycyjnych zasad technologii murowania. Murować na pełne spoiny. W ścianach przewidzianych do tynkowania należy pozostawić niewypełnioną spoinę (na grubość 5-10 mm) przy zewnętrznych licach. Grubość spoiny powinna być równomierna dla całej warstwy i powinna wynosić od 10 do 15 mm.
Grubość ściany (z cegły pełnej)
Zużycie suchej zaprawy przy grubości spoiny ok. 10 mm
12 cm
ok. 75 kg/m²
25 cm
ok. 150 kg/m²
38 cm
ok. 225 kg/m²
51 cm
ok. 300 kg/m²
Wiertarka z mieszadłem lub betoniarka, paca stalowa, kielnia. Narzędzia należy czyścić czystą wodą, bezpośrednio po użyciu.
Zaprawę należy przewozić i przechowywać w szczelnie zamkniętych workach, w suchych warunkach (najlepiej na paletach). Chronić przed wilgocią. Okres przechowywania zaprawy w warunkach zgodnych z podanymi wymaganiami wynosi do 12 miesięcy od daty produkcji umieszczonej na opakowaniu.